fredag 2 november 2012

TANKEN ÄR SKAPANDE


Yes! Nu börjar det hända saker. Läste en artikel i DN (2 nov. 2012) ”Högskolan måste satsa
På tänkandets hantverk” av Mats Lindgren, vd för analysföretaget Kairos Future.
I egenskap av företagskonsult och VD-coach kan jag intyga att det håller på att bli ett ”uppvaknande” eller bättre medvetandehöjande tänkande i olika branscher.
Själv forskade jag på KTH och var knuten till FOA på 60/70-talet. Jag tackar alla mina ”andliga guider”, varje dag, för att jag inte hamnade i den traditionella rollen som utvecklingsingenjör i industrin med all den möjliga karriär som är förenad med den tekniska vägen.
Jag blev i stället en frukt-ans-värd person, dvs. en sk frukterian (1985). Denna MIN VÄG har lett till en mycket privat och egen utforskning av människan på ett fysiskt, emotionellt, mentalt, sinnligt, socialt och andligt plan, som ingen skola i världen kan undervisa om. Resultatet av denna livsform är ett liv nu och i framtiden, utan allt vad sjukdomar heter.

Mats Lindgren skriver under bilden i tidningen, ”Det tydligaste exemplet på värdet av konceptuellt tänkande är företaget Apple som utan banbrytande forskning gjort resan från nära konkurs till världens högst värderade bolag. De har inte ens i vardaglig mening ”uppfunnit” något alls”. Was ist das?

Fråga: Antag att Steve Jobs fick leva om sitt liv och välja mellan Apple-företaget, med all den inveckling och utveckling det gått igenom, och ett medvetet liv helt utan sjukdomar och lidande, där lyckan blir evig. Vad tror ni att Steve hade valt?

Mats slutar i artikeln med att säga: ”Det är dags för nya tankar i högskolan”. Mycket bra!
Den ”röda tråden” i hans artikel är att utbildningen behöver förändras där ”tänkandet blir motorn i ekonomin”. Mer kvinnor kommer in i styrelser, dvs. ”känslans logik”, men känslans logik måste ofta underordna sig den mentala.

Exempel: Antag att ett företag ska bebygga ett område med radhus och lägenheter på en mark där det finns gamla gedigna hus. Byggherren vill givetvis ha en hållbar ekonomi i detta byggprojekt och tjäna så mycket pengar som det går, för att kunna visa på en maximal vinst, för sitt eget företags bästa. Att ekonomiskt prestera blir nyckeltal i ekonomiska termer, inte alltid lyckotal.
I detta nybyggnadsprojekt kommer ett förslag från ”känslans logik” om att behålla en del av den gamla byggnaden och integrera den med det nya. Den gamla delen skulle kunna fungera som ett ”kulturcentrum” med utställningar och aktiviteter av olika slag till förmån för de nyinflyttade och även omkringboende. Även en odlingsplats skulle kunna inrymmas i detta område i ett växthus där man även kan koppla av, meditera osv. Antag nu att alla som hör om denna idé tycker att det är bra, så kommer den ekonomiska, mentala logiken att kanske säga: Bra, bra, men kom med en ekonomisk hållbar plan. Var finns dom 40 miljonerna för att förverkliga detta? Varje kvadratmeter av tomten som ska bebyggas måste generera en summa pengar för att projektet ska ”gå i lås”, eller ge en rimlig återbäring.
Känslans logik faller ”offer” för den ekonomiskt, mentala kalla-siffror-logiken. Pengar som går ut ska ju snabbt kunna tjänas tillbaka av företaget. Inget fel i detta tänkande. Vem vågar ta risken att lyssna till känslans logik med en ”olönsam” livskvalitet, utan ett ekonomiskt hållbart underlag? Svar: Ingen traditionell företagare med den nuvarande ekonomiska strukturen och det rådande ekonomiska strukturtänkande. Eftersom det är människans tänkande som skapar strukturerna så måste det ske en transformation eller transmutation i människans tänkande för att kunna skapa nya strukturer. Detta på samma sätt som vissa grundämnen kan transmuteras till andra grundämnen genom en proton-omfördelning.
Antag att vårt långlivade BNP-begrepp fortsätter att hålla oss i ett ”lidandets grepp”, så blir det svårt för BNL (bruttonationallyckan) att ta sig in på den ekonomiska arenan. Om vi, på ett radikalt sätt, skulle byta ut BNP mot BNL och där de gamla nyckeltalen blir lyckotal i stället, så skulle hälsotalen slå i taket. Jag menar att hälsan skulle nå sina toppar med nya utsikter och insikter.

I varje skola skulle det finnas lärare som har kunskaper om självkännedom och redskap som kan hantera varje individs grundpersonlighet och se utvecklingsmöjligheter. Om man skulle införa denna kompetens, som ju finns i vårt gemensamma samhälle, i skolor på både lägre och högre nivåer, så skulle tex inte Steve Jobs ha gått det öde till mötes som han gjorde. Att bli en ”Ikon” för ett ”lyckat” företag speglar inte en större lycka än den energi som individen representerar.

Enligt min mening räcker det inte bara med nya tankar. Detta uttrycker jag klart i min egen ihopsnickrade ”relativitetsteori”, som skiljer sig från Einsteins, där Energin följer tanken och detta manifesteras sedan i olika strukturer, dvs energin följer alltid tanken och strukturerna är beroende av båda dessa.

Problemen i den svenska skolan och den pågående resultatförsämringen, är bara ett resultat av ett Nytt Uppvaknande, där gamla tankeformer kommer att ta sig nya uttryck. Jag anser tex att ämnet Självkännedom är betydligt viktigare att lära ut än tex matematik. Så länge som vi inte kan se orsak och verkan, utifrån en hälsoaspekt, kommer de gamla tankeformerna att härska och söndra. Varför fick tex Steve Jobs cancer i sina ”bästa år”? Svaret finns nog i frågan.

Konkret: Introducera ”kunskapsorakel” i skolorna men även i företagen som både har en känslans- och tankens logik kombinerat med en andlig utveckling. Dom finns ju i vårt samhälle,
så varför vänta?

MFB  (Må Fruktansvärt Bra)