torsdag 23 juni 2011

NYCKELTAL - GAMLA OCH NYA

Alla som sysslat en del med ekonomiska redovisningar, resultaträkningar och balansräkningar, vet vad nyckeltal står för. Nyckeltal kan vara antal anställda, omsättning per anställd, personalkostnad per anställd, vinstmarginal, soliditet, kassalikviditet.
En god kassalikviditet (KL) är tex 115%. KL rekommenderas uppgå till 80-100%. KL=Omsättningstillgångar (kontanta medel, kassa och bank) exklusive varulager/kortfristiga skulder. (KL el. Cash Ratio visar ett företags förmåga att på kort sikt betala sina kortfristiga skulder).
Förra året var jag på min Brf. årsstämma och såg i årsredovisningen att föreningen hade en kassalikviditet på 1000% !! alltså 10x mer än rekommenderat. Detta är ju betryggande för de boende, dvs att ekonomin hanteras på ett föredömligt sätt.
Nyckeltalet Soliditet i %: Eget kapital/summa tillgångar eller eget kapital/totalt kapital. Eget kapital-ett företags förmögenhet, tillgångar minus skulder eller bolagets aktiekapital och pengar som finns i kassan. Totalt kapital=summa skulder+eget kapital
Soliditet visar betalningsförmågan på lång sikt. En tumregel är 30% men i verkligheten tvingas kreditgivarna idag acceptera även lägre värden.
Om soliditeten understiger 15% (dvs om företaget är belånat till 85% av sitt totalkapital) och utvecklingen över tiden är negativ är företaget inne på en farlig väg.

NYA NYCKELTAL
Jag anser att man borde införa följande nya Nyckeltal:
Kärlekstalet, dvs ett tal som anger ägarnas och ledningens kärlek till sina anställda och kanske till sig själva. Kärlekskvoten mellan pengar och människorna i företaget. Vad kommer först, kycklingen eller ägget , näää jag menar kärleken till pengar eller kärleken till sig själv och sina anställda. Detta kan ges i form av kärleks-procent.
Lyckotalet eller Lyckomarginal, dvs ett tal som anger de anställdas lyckokänsla av att komma till arbetsplatsen och arbetet i sig. Denna procentuella lyckokvot anger den anställdes lyckokänsla av uppskattning från ledningen och arbetskamraterna, meningsfullt arbete, personlig utveckling, tillvaratagande av individens olika begåvningar, känslan av delaktighet i ett meningsfullt arbete. Ju lyckligare anställd ju bättre prestation i sin helhet.
Hälsotalet, dvs hur ledningen bidrar till de anställdas hälsoutveckling dvs företagets hantering av hälsoproblem (fysiskt, emotionellt, mentalt, socialt och andligt) och hur man förebygger individuell och kollektiv ohälsa. Hur man uppnår harmoni, individuellt och kollektivt. För detta fordras insikter i självkännedom och kunskaper om andras grundpersonlighet, tex arketyper och intresseområden. Hur personkemin påverkas av Jantelagen, gamla prestige-former, missundsamhet samt insikten om att den som ger alltid får tillbaka vad den behöver.
Andlighet: Detta andliga nyckeltal anger den procentuella andel av arbetstiden som man avsätter i en gemensam eller individuell affirmation, meditation eller tankevision för företagets verksamhet på olika plan, dvs man kan "meditera" eller skapa affirmationsformer på hur man vill att olika projekt ska utvecklas för att ge bästa möjliga utdelning. Man kan även använda denna "tankekraft" för att skapa harmonier hos individer och olika byggprojekt.

Alla dessa Nya Nyckeltal kan införas i varje företag och anges i procent eller i allmänna ordalag. Att få mått på dessa Nya Nyckeltal är fullt möjligt.
Varje individs KÄNSLA kan omsättas i en graderad skala från - 100 till + 100 pss som olika kost eller matprodukter kan graderas från - 100 till + 100 (sämst och bäst), där +100 står för den största lyckan och bästa hälsan.

Jag anser att varje företag, stort som litet, borde ha med dessa Nya Nyckeltal i sina årsredovisningar. Detta kommer då att föra med sig att även vår nation inför ett komplement till BNP, dvs ett NNL eller BNL (Netto- eller Bruttonationallycka), som med tiden kanske kan ersätta den traditionella BNPn. En mall kommer att finnas tillgänglig för dessa nya nyckeltal inom en snar framtid. Kom gärna med egna tankar om nyckeltal eller kanske "lyckotal".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar